Herfst recept
Recept vanuit de streekkeuken: peren met spek
Het najaar komt er weer aan. En dan mogen de echte oer Hollandse recepten niet ontbreken. Dus daarom hebben we deze keer gekozen voor peren met spek
Groen met witte, snijbonen met witte bonen is een bekend gerecht maar peren met spek is ook één van die gerechten. Daar hoor je tegenwoordig weinig meer van. Al speurend op het internet, las ik dat het gerecht peren met spek ook wel in de rest van Nederland bekend is en nog wordt gegeten. Het is echt een traditioneel gerecht uit de Nederlandse streekkeuken, dat vooral op het platteland vaak op tafel kwam in de stoofperentijd.
Het recept is geschikt voor ongeveer 4 personen.
Ingrediënten
1,5-2 kilo stoofperen, bij voorkeur Gieser Wildeman-peren (reken ongeveer 4 peren per persoon)
500 gram zeeuws spek gekruid
Zout
Een grote kookpan.
Bereiden
Was de peren, maar nièt schillen
Grill het spek in 3 kwartier mooi goudbruin in de oven op 160 graden
Doe de peren in een grote pan met ruim water
Voeg eventueel een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe
Breng de pan aan de kook
Laat het gerecht zo’n 1,5 tot 2 uur stoven tot de peren gaar zijn.
Variaties
Voeg aan het kookwater een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe.
Serveren
Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen en gebruik het kooknat als jus. Als je dit kooknat niet lekker vindt, kun je een lepeltje gewone vleesjus of jachtsaus toevoegen. Trek het steeltje uit de gekookte peer en gooi het weg; de peer wordt verder met klokhuis en al gegeten.
Eet smakelijk!