Herfst recept

30 sep 2020 | Keuken

Recept vanuit de streekkeuken: peren met spek

Het najaar komt er weer aan. En dan mogen de echte oer Hollandse recepten niet ontbreken. Dus daarom hebben we deze keer gekozen voor peren met spek

Groen met witte, snijbonen met witte bonen is een bekend gerecht maar peren met spek is ook één van die gerechten. Daar hoor je tegenwoordig weinig meer van. Al speurend op het internet, las ik dat het gerecht peren met spek ook wel in de rest van Nederland bekend is en nog wordt gegeten. Het is echt een traditioneel gerecht uit de Nederlandse streekkeuken, dat vooral op het platteland vaak op tafel kwam in de stoofperentijd.

 

Het recept is geschikt voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1,5-2 kilo stoofperen, bij voorkeur Gieser Wildeman-peren (reken ongeveer 4 peren per persoon)

500 gram zeeuws spek gekruid 
Zout

Een grote kookpan.

 

Bereiden

Was de peren, maar nièt schillen
Grill het spek in 3 kwartier mooi goudbruin in de oven op 160 graden

Doe de peren in een grote pan met ruim water

Voeg eventueel een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe

Breng de pan aan de kook

Laat het gerecht zo’n 1,5 tot 2 uur stoven tot de peren gaar zijn.

 

Variaties

Voeg aan het kookwater een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe.

Serveren

Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen en gebruik het kooknat als jus. Als je dit kooknat niet lekker vindt, kun je een lepeltje gewone vleesjus of jachtsaus toevoegen. Trek het steeltje uit de gekookte peer en gooi het weg; de peer wordt verder met klokhuis en al gegeten.

 

Eet smakelijk!

 

Share This